bijgewerkt op 27 oktober 2017
Bach – BWV244 (Matthäus-Passion of Matteüspassie)
De Matthäus-Passion of Matteüspassie (BWV 244) is een van de bekendste en langste werken van J.S. Bach. Voor uitvaarten wordt vaak een deel van circa 3 tot 6 minuten hiervan gekozen. Maar de volledige versie kan ruim 200 minuten duren (dat wisselt per uitvoerder). Stem tijdig af met betrokkenen welk deel u wenst te gebruiken.
Tientallen andere componisten hebben Matthäuspassies gecomponeerd, maar de versie van Bach is wereldwijd de meest gewaarde. Het stuk is waarschijnlijkheid in het jaar 1727 gecomponeerd en een paar jaar later voor het eerst opgevoerd, namelijk op Goede Vrijdag in de Thomaskirche in Leipzig. Bach wijzigde het stuk daarna enkele malen, in 1736 was hij pas echt tevreden met het resultaat. Inmiddels is het in veel landen traditie dat de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag wordt uitgevoerd.
Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Mattheüs met behulp van twee orkesten en twee zangkoren. Een belangrijke rol is weggelegd voor de evangelist als verhalenverteller in de vorm van een tenor. Jezus, Pilatus en de discipelen zijn in het stuk de bassen. Zijn vrouw wordt vertolkt door de sopraan, enkele dienaressen zijn sopranen en alten en de getuigen zijn de tenor en bas. Bijna een hoorspel dus dat bestaat uit 68 muziekstukken.
Naast de 14 koralen (kerkelijke liederen) telt de passion 27 passages waarin het evangelie wordt gezongen en 27 overige stukken. Het getal 27 staat bij Bach voor de drie-eenheid van Vader-Zoon-Heilige Geest (3×3×3 = 27). De 27 stukken tekst afkomstig uit het evangelie bestaan uit in totaal 729 maten (het kwadraat van 27). In de Matthäus-Passion zit overigens veel meer verborgen cijfermatige symboliek verborgen. De Passie kent naast 14 koralen14 verwijzingen naar hart. Het getal veertien verwijst ook naar de naam Bach; 14 is namelijk de optelsom van de getalswaarden van de letters van zijn naam – 2 (B), 1 (A), 3 (C), 8 (H). Ook wordt beweerd dat Bach zijn geboorte- en sterfdatum in het stuk heeft verwerkt.
Geef een reactie