bijgewerkt op 25 oktober 2021
Opbouwen en beschermen van je pensioenpot
Een goede kans dat anderen meer over jouw pensioen praten dan dat je er zelf mee bezig bent. Het is dan ook erg lastig te begrijpen materie waarbij veel belangen een rol spelen. Met ons boek Pensioen voor Dummies proberen pensioen voor iedereen die dat wil begrijpelijk te maken. We nemen je in ons boek Pensioen voor Dummies stap voor stap mee in de wereld van pensioen. Je leest over wat is geregeld voor mensen (tijdelijk of structureel) zonder werk, voor werknemers en voor ondernemers.
In de laatste druk is wetgeving verwerkt van 2018 en 2019, belangrijke wijzigingen in 2020 en verder verwerken we in artikelen die hieronder gratis beschikbaar worden gesteld. Bestel het boek voor jezelf of voor iemand in je omgeving die met pensioenvragen zit. Als financieel voorproefje lees je onder deze pagina een aantal onderwerpen die in het boek Pensioen voor Dummies aan bod komen.
Pensioen topics die aan bod komen:
- Wat de overheid regelt voor de opbouw en bescherming van ons pensioen.
- Mogelijkheden om via een (ex-)werkgever of privé pensioen aan te vullen.
- Tips om jouw pensioensituatie te optimaliseren.
- Veel belangrijke informatie voor werknemers, ondernemers en werkgevers.
Pensioen na ontslag: tips en aandachtspunten
Hier vind je alle tips en aandachtspunten over ontslag die helpen welke keuzes je weloverwogen kunt maken. De tips en informatie zijn van belang direct nadat je uit dienst treedt, of je nu wordt ontslagen, van baan wisselt of je werkgever failliet gaat.
Zoekgeraakt pensioen en ander geld
Meer dan een miljoen Nederlanders vergeten geld op te vragen van pensioenen, erfenissen, polissen of belastingen. Lees hier alle aandachtspunten en tips over hoe je zoekgeraakt pensioen en ander geld terugvindt.
Pensioenuitvoerder: pensioenfonds, verzekeraar en PPI
Een pensioenfonds, verzekeraar of PPI voert het pensioen uit dat via jouw werkgever is toegezegd. Klik hier voor een overzicht van de verschillen tussen pensioenuitvoerders, daardoor begrijp je beter hoe jouw pensioen werkt.
Waardeoverdracht: alles over pensioen overdragen
Waardeoverdracht houdt in dat het pensioen dat je bij een pensioenuitvoerder via een werkgever hebt opgebouwd wordt overgeheveld naar een andere pensioenuitvoerder. Lees hier na wat hierover is geregeld in Nederland.
Afkoop van pensioen en lijfrente – klein pensioen afkopen
Afkoop van pensioen betekent dat je een aanspraak op een uitkering niet periodiek, bijvoorbeeld per maand, maar ineens ontvangt. Lees hieronder alle voor- en nadelen en andere aandachtspunten.
Oudere werknemer die nog geen AOW ontvangt
De gemiddelde leeftijd van mensen die werken neemt sterk toe. In 2016 is al ruim 50% van alle werknemers 50 jaar of ouder. Lees hier statistieken en aandachtspunten voor zowel oudere werknemers als hun werkgevers.
Pensioen en inkomen naast AOW
Steeds meer AOW-gerechtigden doen betaalde arbeid. Lees hier welke aandachtspunten (voor werkgevers en werknemers) van belang zijn om afspraken over te maken of rekening mee te houden.
Indexatie van pensioen: waarom nodig en hoe het werkt
Met indexatie kun je inflatie ondervangen. Maar welke soorten inflatie kennen we en wat zijn de regels die verbonden zijn aan wel of niet ontvangen van indexatie? Lees daar alles over in dit artikel. Indexatie van AOW-uitkering of pensioenuitkering.
Alles over de AOW
De laatste jaren wijzigen veel regels over de AOW. Lees op deze pagina over de geschiedenis, de huidige regels, de wijzigingen waarover nog discussie wordt gevoerd en andere aandachtspunten en tips waar we veel vragen over kregen de laatste jaren.